• VL

De N69, het vervolg: weer tot 5 jaar uitstel voor de Westparallel


Lees hier de ingezonden brief van  Rob Geldens


Valkenswaard,​​​​​​​​26 januari 2018

Beste dorpsgenoten, Leden van de Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders en een ieder die ons geliefde Valkenswaard na aan het hart ligt.

Na het stuk gelezen te hebben in het ED van vrijdag 26 januari jongstleden is mijn strijdlust weer aangewakkerd wat betreft de nieuwe N69, ook wel de West Parallel genoemd. Het Europese Hof van Justitie moet namelijk een rotonde goed gaan keuren waarmee de nieuwe N69 aansluiting zou vinden op de A67 bij Veldhoven. Waardoor wèèr uitstel dreigt voor de aanleg van de West Parallel en het 5 jaar langer kan gaan duren voordat de weg gerealiseerd is. En het dus 5 jaar langer kan gaan duren, als het al goedgekeurd wordt, voordat ons dorp ontlast wordt van het doorgaande (vracht-) verkeer. Iets wat nu, na bijna 40 jaar onderzoeken en procedures, eindelijk echt zou gaan gebeuren.

De bewoners van de N69, de Europalaan, het centrum alsook de winkeliers en horeca zouden eindelijk verlost zijn van de schadelijke uitlaatgassen en de langs denderende vrachtwagens. Want het gaat er al lang niet meer over wie nu het vrachtverkeer krijgt, de Europalaan of de N69.


Beide wegen gaan namelijk dwars door Valkenswaard. Het gaat er nu om dat we ons samen sterk maken, en daar ook Waalre bij betrekken, voor onze gezondheid en die van onze kinderen. Maar ook om Valkenswaard weer op de kaart te krijgen. De plannen voor het centrum liggen al klaar, maar zolang er geen alternatief is voor de huidige N69 kunnen we niets. De Provincie wil de weg dan namelijk niet overdragen aan de gemeente. Waarom is het in andere plaatsen in Nederland dan wel mogelijk, daar stellen ze namelijk gewoon een milieuzone in. Roepen wij niet hard genoeg? Daarom denk ik dat het nu tijd is om samen naar Den Haag te stappen, desnoods naar het Europese Hof, om met spoed een oplossing af te dwingen. Dit omdat we al jaren boven de Europese norm zitten wat betreft uitstoot van uitlaatgassen.


En met samen bedoel ik de politiek, Actiegroep Leefbaar Valkenswaard, Valkenswaard op de Kaart en iedereen die iets kan bijdragen. Maar vooral de landelijke partijen in Valkenswaard, dus het CDA, VVD, PvdA en D66 zou ik met spoed willen verzoeken om hun partijgenoten in Den Haag te activeren. En dan niet wachten tot na de verkiezingen, maar actie, nu.

Ik hoop dat we het met elkaar voor elkaar krijgen zodat in 2019 echt die schop de grond in kan en er over een paar jaar een mooie West Parallel om Valkenswaard heen ligt.

Rob Geldens

135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven